Mănăstirea Almaș sau Mănăstirea „Tuturor Sfinților” – Almaș este situată pe valea pârâului Almaș din comuna Gârcina, într-o poiană de la piciorul unui deal împădurit, la aproximativ 12 km nord-vest de orașul Piatra Neamț și la o altitudine de 510 m.
Este zidită pe locul unei mai vechi așezări monahale a cărei obște s-a statornicit în ținuturile Neamţului încă din secolul al XVII-lea, sub conducerea sihastrului Vasile Almaş. Din vechile construcţii se mai păstrează turnul-clopotniţă, care în trecut proteja intrarea în incintă, şi o căsuţă de tip ţărănesc, din anul 1725, care adăposteşte astăzi un paraclis închinat Sfântului Nicolae. În anul 1812 devine mănăstire de maici. Biserica este renovată şi mărită în anul 1851 de boierul Palade. Ca multe alte asemenea lăcaşuri cade şi ea victimă decretului 410 din 1959, desfiinţându-se. Se redeschide în anul 1987, când se încep reparaţiile sub directa îngrijire a părintelui stareţ Leopold, împreună cu obştea în formare, fiind redeschis ca schit de călugări aparţinând de Mănăstirea Horaiţa.
Hotărârea Sfântului Sinod 5057 din 22 iunie 1990 ridică schitul la rang de mănăstire având ca stareț pe arhimandritul Laurențiu Nița. Pictura bisericii a fost realizată de către pictorii Moroșanu, Bratiloveanu și Stancu din Suceava, între anii 1988-1995. Sfințită de către I.P.S. Daniel Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române la data de 1 octombrie 1995, biserica mănăstirii Almaș primește hramul Acoperământul Maicii Domnului.