primariagarcina@primariagarcina.ro 0233 242 200

Lacul Cuejdel

Cu o lungime de 1 km, o suprafaţă de 12,2 km şi adâncimi ce variază între 7 şi 14 m si un volum de aproximativ 91000 mc apa. Lacul Cuejdel este situat în Munții Stânișoarei, în bazinul superior al râului Cuejdi, la doar 25 de km de Piatra-Neamț.

Denumit și Lacul Crucii, datorită formei sale, Lacul Cuejdel este cel mai mare lac de baraj natural din ţară,format pe cursul mijlociu al pârâului Cuejdel. A luat nastere in doua etape începând cu anul 1978 prin surpări și alunecări succesive pe partea stângă a văii la baza Culmii Munticelu in urma unor precipitații abundente. Se formeaza un lac de dimensiuni modeste (250 m lungime si 4,5 m adâncime) și a doua etapă importantă de formare a lacului a fost alunecarea din anul 1991 datorită  ploilor intense din anul următor. Cu această ocazie barajul natural format a blocat întreaga vale, determinând acumularea unei mari cantități de apă. lacul nou format atingând in final o suprafață de 12 ha, o adâncime de 17 m și un volum de apă de aproximativ 910000 mc de apă.

Frumusețea deosebită, peisagistica și biodiversitatea specifică a lacului atestă unicitatea și importanța acestuia încadrându-l în arii protejate din Natura 2000. Toate acestea reprezintă argumentele care au stat în anul 2004, la baza declarării Lacului Cuejdel ca rezervație naturală, fapt ce permite o protecție specială  zonei.

Ai vreo intrebare pentru noi ?